Spirituális Krízis, Spirituális Válság

Szokatlan, gyakran elmebetegségnek tűnő, tudatállapot változással járó, belső fejlődési válság, melynél kizárható a fizikai betegség, és a valódi elmebaj.

Különféle érzelmi, érzékelési és pszichoszomatikus jelekben megmutatkozó nem-hétköznapi tudatállapot, melyek egy belső fejődési válság jelei. A spirituális krízisek megjelenési formái lehetnek: misztikus élmények; halálközeli élmények; spirituális praxist kísérő módosult tudatállapotok; pszichikus, parapszichológiai tapasztalások; UFO elrablás; megszállottság; kundalini ébredése, sámánutazás, reinkarnációs élmények felbukkanása, archetipikus megszállottság és sok más nem-hétköznapi tudatállapotból származó élmények.

Ha helyesen értelmezik és a természetes fejlődési folyamat nehéz szakaszaként kezelik őket, akkor ezek a tapasztalatok érzelmi és pszichoszomatikus gyógyulást, kreatív problémamegoldást eredményezhetnek, segíthetik a személyiség átalakulását és a tudat fejlődését.

Ki váltó tényezők:

  • A spirituális válságok (transzperszonális krízisek) bármilyen kiváltó tényező nélkül, spontán módon felléphetnek.
  • Az érzelmi stressz a fizikai kimerültség, egy betegség, egy baleset, az intenzív szexuális élmény, a gyermekszülés vagy egyes pszichedelikus szerek alkalmazása is kiválthatja azokat.
  • Számos esetben azonban a transzperszonális energiák felébredésére kidolgozott spirituális gyakorlatok jelentik a katalizáló tényezőt. A spirituális tanok növekvő nyugati népszerűségével egyenes arányban egyre többen élnek át transzperszonális válságot, amely mögött jóga-, zen-, pranajama-, kundalini gyakorlatok, különböző mozgás-meditációk, tibeti buddhista pszichoenergetikai gyakorlatok, keresztény ima, vagy a spirituális, valamint az önfeltáró munka egyéb formáinak mélyreható és szisztematikus gyakorlása lelhető fel.

A fogalom és leírása Stanislav és Christina Grof nevéhez fűződik, a klinikai kép kidolgozása és elkülönítése az egyéb pszichés problémáktól pedig David Lukoff munkásságának köszönhető.

Reklámok
Kategória: Transzperszonális | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.